Co jsou "afirmace"

 

 

Slovo “afirmace” pochází z latinského slova, které znamená "posílit". Afirmace jsou slova přesvědčení, utvrzování, ujištění, jsou to pozitivní sdělení, věty, tvrzení, pravdy, přání, formulované cíle, představy, které opakujeme nebo posloucháme co nejčastěji, jejichž cílem je vytvoření nové pozitivní vnitřní reality.

Podstata afirmací zjednodušeně:

Afirmace jsou opakované pozitivní věty, které nás nutí za pomocí svého obsahu měnit naše myšlení a zvyky. Díky nim můžeme změnit svůj pohled na svět, svoje myšlenky či odbourat staré návyky. Jak vlastně tyto věty fungují? Náš mozek je velmi přizpůsobivý aniž bychom to sami nějak pozorovali. Rychle se učí a je velmi pozorný a citlivý ke všem změnám. Častým opakováním některé situace si na ni zvykne a tím si na ni zvykneme i my a přizpůsobíme se jí. Síla těchto slov a vět umí dělat přímo zázraky. V podstatě se ztotožníte s myšlenkou, která je pozitivní a vložíte jí do své Aury.

Afirmace jsou energií, jejíž podpořená věta může ovlivnit změnu negativního přesvědčení či postoje. Jestliže si například říkáte, že jste neschopní, zbyteční, apod. a skutečně tomu věříte, tak si tím vytváříte odpovídající negativní stav svého bytí. Pokud tuto negativní myšlenku odmítnete a nahradíte jí upřímnou pozitivní afirmací, můžete si ve svém životě vytvořit pozitivní změnu.

Afirmace se řídí duchovním stanoviskem, že život funguje směrem zevnitř ven. Zaměříte-li se na své pozitivní vlastnosti, afirmace vám pomůže udržet vaše vědomí nasměrované k vašim cílům. Afirmace tedy ovlivňuje i naší vnitřní realitu.

Vnitřní realita je námi bezprostředně vnímaný obsah našeho každodenního vnitřního prožívání, chápání, myšlení a cítění - a vůbec celkového životního pocitu, dnes a denně. Zahrnuje vědomí i podvědomí minulosti, přítomnosti a dokonce i budoucnosti. Vnitřní realita úspěšného podnikatele se šťastným rodinným životem, prosperující a rozvíjející se firmou je pravděpodobně jiná než u člověka, který například žije na ulici a rezignuje na svůj život.

Dá se tedy říci, že záleží na tom jakou si kdo vytvoří vnitřní realitu, čemuž pak odpovídá jeho vnější realita, tedy takový má život. Protože základním zákonem života je to co máme - vyzařujeme - prožíváme v sobě, tak to také přitahujeme zvenčí. A na základě toho se nám pak v životě daří nebo ne.

Vše co kolem nás je, naše karma - osud, rodina, přátelé, sociální prostředí v kterém se pohybujeme, dětství a prostředí v kterém jsme vyrůstali, lidé, s kterými se stýkáme, pracujeme, a které milujeme - to vše a ti všichni mají zásadní a největší vliv na naší vnitřní realitu a její tvorbu. Jinými slovy - NAŠE PŘESVĚDČENÍ FORMUJÍ NÁŠ ŽIVOT.

 

Co je důležité a jak na afirmace, aby fungovaly:

  • VYJADŘOVAT AFIRMACE V PŘÍTOMNÉM ČASE – nepoužívat slova “snad”, “doufám”, “budu”, apod.
  • POUŽÍVAT JEN POZITIVNÍ AFIRMACE- vyhněte se slovům “ne”, “nikdy”(např. nejsem nemocná, ale naopak JSEM ZDRAVÁ - vždy formulovat to samé pozitivně)
  • VNÍMEJTE, CO ŘÍKÁTE – slova musí vycházet ze srdce, je potřeba je procítit
  • AFIRMACI MUSÍTE PODPOŘIT SVOJÍ DUCHOVNÍ SILOU A PŘESVĚDČENÍM – než vytvoříte větu, musíte vědět, co skutečně chcete

 

Afirmaci opakujte alespoň 3 krát. Když slova afirmace říkáte, tak vaše myšlenka směřuje do duchovního éteru, dává do pohybu afirmaci a manifestuje ji ve vašem životě. Afirmace, stejně jako např. vizualizace, je něco, co děláme všichni.
Afirmace jsou slova a věty, které neustále říkáme. Jsou přirozenou součástní našeho každodenního života, každá podvědomá myšlenka je vlastně afirmací, a velmi ovlivňuje co se bude v našem životě dít dál. Jsme to my, kdo můžeme své myšlenky vést a ovlivnit a usměrnit. Afirmace je naším nástrojem a pomocníkem.

 

Vytváříme tedy afirmace od rána do večera, celý den, aniž si to vůbec uvědomujeme. Hodnotíme vše kolem nás i sebe. V duchu si říkáme, to je dnes zase den, nebo to zase vypadám ... je potřeba se naučit své myšlenky kontrolovat, vést a usměrnit. Jen tak nebudou afirmace fungovat proti nám samým.
Jaká byla vaše poslední myšlenka před usnutím? I to byla afirmace, která přispěla ke kvalitě vašeho spánku a snů. Co jste si řekli jako první věc hned ráno po probuzení? I to byla afirmace, která ovlivní celý váš den. Často se nám však honí hlavou spíše afirmace negativní než pozitivní. Tím, že budeme tvořit ve své mysli pozitivní afirmace, budeme pomáhat sami sobě se soustředit na svou vnitřní sílu, na své schopnosti, a přímo tak ovlivníme to, co si přejeme.

 

Moc afirmací a tedy našich všech myšlenek je silná, ať už jsou vědomé či podvědomé. Jsou jako semínka zasazená do země. Trvá nějaký čas, než vyrostou do celé své krásy. A čím častěji afirmaci opakujete, tím rychleji semínko vyraší v rostlinu, a tím rychleji roste.
Abych Vám pomohla, sestavím na každý den jednu afirmaci pro Vás, může být Vaší inspirací, nebo přímo krevní skupinou, a přijmete ji za svou vlastní. Je potřeba vytvářet i říkat afirmaci přirozeně, nenásilně, měli byste cítit její sílu, nadšení a radost ze všech slov, která říkáte.
Sestavte si své vlastní afirmace, které Vám vyhovují. Měli by obsahovat to po čem toužíte, jak chcete vypadat, kým se chcete stát, čeho chcete dosáhnout. Formulujte je v přítomném čase. Říkejte si ale jen takové, kterým jste schopni uvěřit. Spojte je s vizualizací a uvěřte jim tak jako by již byly skutečné.